Koraal kopen voor interieur: waar op letten?

Koraal kopen voor in het interieur is weer in opmars. Koraal kopen is populair. Maar waar moet u op letten als u koraal wilt kopen? Want er gelden nu eenmaal wetten en regels. We zetten ze hier voor u op een rijtje, zodat u altijd goed zit.

Koraal kopen in het buitenland

Koraalsoorten die met uitsterven bedreigd worden mogen niet standaard vrij verhandeld worden. Dat geldt ook voor koraalsoorten waarbij het wenselijk is dat de handel wordt gereguleerd, omdat het aantal koraal beperkter wordt (= daarom onder controle staat). Bent u in het buitenland, dan is het soms lastig oordelen of een stuk koraal wel of niet met uitsterven wordt bedreigd. En we raden u dan ook aan om het vooral niet te kopen, zodat u niet het risico loopt om problemen te krijgen met de douane.

Koraal kopen in Nederland en België

Wat voor het kopen van koraal voor uw interieur in het buitenland geldt, geldt ook voor een aanschaf in Nederland en België. Maar dankzij het gemakkelijker voorhanden hebben van internet kunt u vanuit uw huis natuurlijk wel gemakkelijker controleren of het betreffende koraal verhandeld mag worden. Is dit het geval, zoals bij veel soorten aquariumkoraal, dan kunt u overwegen om het te kopen.
Sommige koraalsoorten mogen niet vrij worden verhandeld, omdat anders de populatie in het geding komt. En soms gaat het om koraal waarvan er nog maar te weinig is. Wordt dit koraal toch te koop aangeboden, dan moet het altijd voorzien zijn van een CITES-verklaring (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Alleen dan, dus met een CITES-verklaring, mag u dit koraal legaal kopen, in uw bezit hebben of verhandelen.

Oud antiek koraal kopen

Voor oud koraal, en dan moet u het jaartal 1952 aanhouden (dus koraal dat al op de markt werd aangeboden van voor 1952) geldt een uitzondering. Oud koraal mag u in uw bezit hebben of verkopen. Omdat koraal erg kwetsbaar is, valt het niet mee om nog ‘goed’ oud koraal tegen te komen. Oud koraal is bovendien vaak ook wat vuil, maar een vakman kan het vaak goed schoonkrijgen. Het loont dus zeker om op zoek te gaan naar mooi oud koraal, zodat de huidige koraalsoorten ongestoord kunnen blijven leven.

Samenvatting Koraal Kopen

 1. Beschermd koraal mag uitsluitend met een CITES-verklaring worden verkocht
 2. Koraal dat niet-beschermd is, mag worden gekocht en verkocht
 3. Oud (antiek) koraal (van voor het jaar 1952) mag worden gekocht/verkocht

Een mooi voorbeeld van Bloemkoolkoraal van LuxuryByNature.nl. Een oud stuk is schoongemaakt en op een sokkel gemonteerd. Klaar opnieuw jaren van plezier.

Koraal op een houten voet, geleverd met CITES-verklaring

Post to Twitter

Comments

 1. beste Edwin,
  Heel goed dat je mensen verteld geen koraal op het strand in het buitenland aan te schaffen. Maar als je weet wat voor drama de handel in koraal teweeg brengt en beseft dat alle koraalriffen ernstig bedreigd worden dan zou een advies om geen koraal in je interieur te presenteren logischer zijn.
  Tevens zien we vaak grote schelpen als accessoire in het interieur. Deze vervullen een zeer belangrijke rol in het eco-systeem en aankoop is derhalve ook ten zeerste af te raden.
  Ik werk zelf ook in interieur-design. Wij kunnen een voorbeeld stellen. Hoop dat je hierin mee kunt gaan.
  Met vriendelijke groeten, Rolf Voorhuis
  Coral Reef Care
  Amsterdam

 2. The attorney have to remain independent in his representation in the client and can not be influenced by the
  individual paying.

 3. Hello blogger i see you don’t monetize your website. You can earn additional bucks easily, search on youtube for:
  how to earn selling articles

 4. Hallo ik heb een koraal als iemand wil kopen.

  Groetjes

 5. Autoblogging software will certainly scour the world wide web and locate
  one of the most up-to-date themes others are blogging about and post it for your blog site too.

  Turn comments on and let people comment to get feedback from your public.
  They will pay you a certain amount of money to check a web site or
  a product for your owner.

 6. That is a really good tip particularly to those new to the
  blogosphere. Short but very accurate information… Thank
  you for sharing this one. A must read article!

 7. This paragraph is really a nice one it helps new web people, who are wishing
  in favor of blogging.

Speak Your Mind

*